lauantai 27. huhtikuuta 2024

Tarvitaanko ylöstempausoppia?

Minkä raamatunkohdan ymmärtämiseksi tarvitaan erillistä, salaista ja ennen vaivanaikaa tapahtuvaa ylöstempausoppia?

Tarkoitukseen on tarjottu Matt. 24:9 :aa, jonka  mukaan "kaikki kansat vihaavat teitä minun nimeni tähden". Eri kansoista muodostuva seurakunta ei väitetysti voi tulla kaikkien kansojen vihaamaksi. Tähän perustuen on päätelty, että  jakeen 31 mainitsema valittujen kokoaminen tarkoittaa vain juutalaisten kokoamista. 

Vanhan testamentin profetioiden mukaan pakanakansoihin hajoitetut juutalaiset kääntyvät Jumalansa puoleen karkoituksessa ollessaan ja vasta sitten palaavat "Luvattuun maahan".  Esim. 5.Moos 30:1-4.  Apostolien tekojen mukaan Jumalan yhteyteen pääsee vain Jeesus-nimen kautta. "Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman." (4:12). Juutalaiset tulevat siis kansojen vihaamaksi Jeesus-nimen tähden jo ollessaan hajaannuksessa kansojen keskellä.

Onko siis Sanan ilmoituksen vastaista ajatella, että lopunaikoina Israeliin kohdistuu suuri viha juuri Jeesuksen nimen tähden. Sama viha, jota Jeesuksen verellä pestyt  pakanavalitutkin kokevat kansojen keskellä? Vaikka Matteus tarkoittaisikin valituilla erityisesti  juutalaisia uskovia, eikö saman Jeesus-nimen synnyttämä kansojen viha koske pakanoitakin? Ei ole mitään syytä päätellä, että Matteuksen mainitsemat enkelit kokoaisivat vain juutalaisia. Ainoa syy uskoa näin, on ennakkokäsitys, jonka mukaan morsiusseurakunta temmataan jo aiemmin, ennen ns. vihan aikaa. 

Matteuksen luvun 24 sanoma ei siis edellytä erillistä ennen vihan aikaa tapahtuvaa morsiusseurakunnan ylöstempausta. Ylöstempausoppiin uskomienen kylläkin edellyttää kyseisen luvun sanoman merkityksen muuttamista muun Raamatun ilmoituksen vastaisesti.

Koska yhtään vakuuttavaa todistetta erillisestä morsiusseurakunnan tempauksesta ei ole kyetty nostamaan Raamatusta, tämän blogin kirjoittaja jää perinteelliselle tulkintakannalle: On vain yksiosainen, kaikille näkyvä ja kuuluva, Jeesuksen tulemus, jolloin kaikki uskovat syntyperästä riippumatta kootaan Jeesusta vastaan mahdollisesti pilven muodostelmassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti