maanantai 22. huhtikuuta 2024

Jeesuksen vähimmät veljet

Salaisen, ennen vaivanaikaa tapahtuvan, ylöstempausopin kannattaja määrittelevät Matt. 25:ssä mainitut Jeesuksen vähimmät veljet juutalaisiksi. Tekstissä ei kuitenkaan ilmoiteta, että heillä tarkoitettaisiin juutalaisia. Tekstin mukaan on kyse nälkäisistä, janoisista, muukalaisista, alastomista, sairaista ja vangituista, Matt. 25:31-46.

Markus on samoilla linjoilla. Jeesuksen veljiä ovat ne jotka tekevät Jumalan tahdon: "Ja katsellen ympärilleen niihin, jotka istuivat hänen ympärillään, hän sanoi: "Katso, minun äitini ja veljeni! Sillä joka tekee Jumalan tahdon, se on minun veljeni ja sisareni ja äitini." Markus 3:34,35.

Ylöstempausoppi antaa aukottoman selityksen Raamatun ilmoitukselle lopunajoista. Se kuitenkin vaatii hintansa: on hylättävä Raamatulle ominaiset hermeneuttiset periaatteet. Tekstin merkitys on usein löydettävissä lähikontekstista tai rinnakkaiskohdista. Kuvaannollisten ilmaisujen merkitys on ratkaistava lähikontekstin sisältämien rajojojen mukaisesti. 

Veli-ilmaisu on tässä kuvaannollinen ja sen merkitys on selvästi ilmoitettu lähikontekstissa. (Ks. ensimmäinen kappale). On täysin omavaltaista väittää kyseen olevan vain juutalaisista! Omaperäisissä tulkinnoissa ajaudutaan usein jättämään Pyhän Hengen tarkoittama alkuperäinen merkitys kokonaan tai osittain huomiotta. Puheena olevassa kohdassa unohdetaan pakanakansojen kärsivät ja heille osoitettu rakkaus. Tämä sopii tietysti hyvin darbylaiseen tulkintakokonaisuuteen, mutta ei löydä perustetta Raamatun tekstistä.

Ylöstempausopin ylläpitämienen on vaatinut muitakin tämänkaltaisia tulkinnallisia virheitä: valitut eivät olekaan kaikkia Jumalan valitsemia ja Jeesuksen verellä pestyjä pakanoita ja juutalaisia. 1. Tessalonikalaiskirjeesä kuuluvaksi ilmoitettu Jeesuksen tulemus ei olekaan kuuluva, koska se ennakkokäsityksen mukaan on oletettu salaiseksi. Varas-vertaus ei tarkoitakaan pelkästään yllätyksellisyyttä, koska sen halutaan tarkoittavan myös salaisuutta, jota teksti ei kuitenkaan osoita tarkoittavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti